Alt hvad du har brug for at vide om rallybanens skilte


Finder du ved at læse med her!


Hvis du slet ikke ved noget om Rallylydighed endnu, kan jeg anbefalde du læser den artikel først ved at klikke HER. 


Leder du efter den GRATIS pdf til udprint kan du springe til bunden af siden. 

01

RALLYSKILTE

Hvilke skilte findes der?

Når man går til Rally lydighed hander det først og fremmest om at have det sjovt. Dernæst må det vigtigste være at der er en masse skilte som man både skal lære at læse og udføre. 

Her hos Rallyhunden underviser jeg i skiltesættet fra Dansk Kennel Klub (DKK). Dansk Civil Hundeføreforening (DcH) har deres eget særskilte skiltesæt, men det minder i stor grad om det fra DKK.

Al information om Rally sporten ligger frit tilgængeligt på DKKs hjemmeside og hvis du ikke er bekendt med siden, kan du klikke HER og blive taget dertil.  

Eller du kan læse videre her og selv hente det smarte skiltesæt til udprint længere nede på siden!

Rallyhunden rallyskilte hvilke skilte findes der dkk
Rallyhunden, Hvor mange skilte er der? Hund og kvinde går fri ved fod gennem en sommerskov og kigger på hinanden.

RALLYSKILTE

Hvor mange er der? .

02

Rallysporten er delt op i flere forskellige klasser. For hver klasser bliver der tilføjet 20-30 nye skilte.  Skiltene er derved delt op i klasser: 
Begynder, Øvet, Ekspert, Champion og Senior.

Det vil sige at når man kan alle skiltene, så kan man udfører lige omtrent 130 forskellige skilte. Det lyder af rigtig rigtig meget man skal kunne, men lad dig ikke skræmme! Mange af skiltene er pratisk talt ens, hvor der forefindes et skilt for at udføre øvelsen mod højre eller mod venstre. Rally er altså ikke en sport man lige går hen og bliver 100-meter mester i på et par måneder. Der er nok udfordring i sporten til at det er en hundesport man kan have det sjovt med i mange år!  

03

RALLYSKILTE

Hvordan aflæses de? 

Det er ikke altid nemt at overskue hvordan Rallyskiltene skal aflæses.  Generelt står der et tak oppe i højre hjørne som idels ndikerer hvilken klasse skiltet har men også gør det nemmere at snakke om de forskellige skilte. 

Der vil stå en kort tekst på skiltet samt der vil være nogle tegninger der forsøger at vise udførelsen af skiltet. 

Der er nogle tommelfingerregler for hvordan tegninger skal aflæses, men der er altid undtagelser til disse regler. Det bedste vil være at at memorere skiltene udenad - men frem til du kan det, kan du altid læse øvelsesbeskrivelsen for hvordan den udføres. DKK har udgivet en lille bog, så du nemt kan have den ved hånden - ELLER du kan printe min pdf fil "dobbeltsiddet" for så har du altid skiltet på den ene side og beskrivelsen på bagsiden, når du står på banen og øver! 


Nummerklasser for skilte:

Begynder: xx
Øvet: 1xx
Ekspert: 2xx
Champion: 3xx


Tommelfingerreglerne er:

1) Jo størrer noget står på skiltet, jo tidligere i sekvensen skal det laves. 

2) Rødt stopskilt hedder "stop" i skrift og betyder ALTID "sit ved siden af dig" (Så på venstre side hvis du venstrehåndtere og højre side af dig hvis skiltet skal udføres med højre handling, hvilket kan ses i klasserne efter begynder)

3) Følg pilenes retninger

Rallyhundens skilteforklaring, hvordan aflæses dansk kennel klubs rally lydighedsskilte? Skilt 33 sit foran hund bagom  stop

Så lad os prøve på dette skilt:

Højre hjørne: 33 = Begynder klassen. 

Tekst: SIT foran, hund Bagom, Stop.


Den største Pil er den øverste der viser en 180graders vending. Kombineret med teksten "Sit foran" betyder det at første del af øvelsen er at hunden skal sitte foran dig. Dette skal gøres direkte fra gang. Den næste pil er en noget mindre 180 graders vending tilbage i gangretningen + der står "hund bagom" i teksten. Derfor skal hunden direkte fra at sidde foran dig gå bagom dig og STOPskiltet indikere et "sit i plads" og da vi er i begynderklassen, kan det altid kun være på venstre side. Den sidste del af øvelsen er derved at hunden sætter sig på din venstre side. 

Det var det hele!

Derfra kan du forstsætte til næste skilt på banen!


Kort: 
I kommer op til øvelsesområdet, hunden sætter sig direkte foran dig når du stopper. Dernæst går den på plads bagom dig. 


Rallyhunden forklarer hvor øvelsesområde for dkks rallyskilte er

RALLYSKILTE

Hvornår skal jeg lave øvelsen?.

04

Rallyskiltene bliver typisk laminerede og sat op i det vi kalder rallyskilteholdere. De er af metal og bøjede så der kan sidde et skilt på hver side af det. 

Der er 10-22 skilte på en bane og hver øvelse skal udføres i det vi kalder øvesesområdet. Som hovedregel er øvelselsområdet et felt på 1x1 meter foran skiltet med skiltet på højre side, som det ses i billedet til venstre. Med de nye opdateringer i rallyrelementet skal bare en del af hund eller fører væres inden for dette område når øvelsen igangsættes. Det vil sige at selv de store hunde nu har god plads til at være i øvelsesområdet. 

Hvad med retningsskift? 

Som udgangspunkt skal skilte placeres således at ekvipagens ganglinje er uforstyret på lige linje. Dog er øvelsesområdet direkte foran skiltet når der laves et retningsskifte, som f.eks. en 90* vending til højre. Man skal derfor hele tiden være obs på hvor man skal hen, så man får placeret sig ordentligt i øvelsesområdet.  

Er du blevet bidt af en rallyhund nu?


Du kan hente rally-skiltesættet til print helt gratis ved at klikke på knappen. 

Skiltesættet er lavet til at du blot kan vælge udprint på begge sider på din printer og så får du skilt på den ene side og øvelsesbeskrivelsen på den anden side.


RALLY-SKILTESÆT

Til print

Sammensat Rallyskiltesæt til nem udprintning derhjemme!

Når du klikker på knappen "Hent Rallyskiltesæt" downloader du en PDF sammen af DKK's Rallyskiltesæt samt rallylydigheds øvelselsbeskrivelse. Denne pdf er udfærdiget af Rallyhunden med tilladelse fra DKK. Du kan finde dem individuelt HER på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.